SHIATSU

Shiatsu is een van origine Chinese geneeswijze die in Japan is verfijnd. Daar heeft deze ook de naam Shiatsu gekregen. Shizuto Masunage heeft de Shiatsu geïntroduceerd in de westerse wereld. Hij is de grondlegger van de Zen Shiatsu:

Het geestelijke en lichamelijke zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De shiatsu-therapeut geeft de behandeling met respect en gevoel vanuit zijn of haar eigen rustpunt, de Hara.

Shiatsu is een krachtige helende methode die een diepe ontspanning geeft en bepaalde aandoeningen kan voorkomen of genezen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt hierbij aangesproken.

De Shiatsu-therapeut behandelt niet het symptoom, maar de oorzaak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van energiebanendie door het hele lichaam lopen, deze heten meridianen. Op deze meridianen liggen acupunctuurpunten. Door middel van vinger- of handdruk wordt op deze meridianen en acupunctuurpunten druk uitgeoefend. Door deze vorm van massage wordt de energie, de Qi, hersteld of verplaatst. Qi is de levensenergie die door ons lichaam stroomt.

Om er voor te zorgen dat we in balans zijn, moet de Qi vrij door het lichaam kunnen bewegen. De energiestroom kan verstoord worden door diverse oorzaken: interne oorzaken zoals emoties en stress, maar ook externe oorzaken zoals leef- en werkomstandigheden. Hierdoor ontstaan ongemakken, lichamelijke klachten of kun je niet lekker in je vel zitten.

Met shiatsu kun je dit herstellen of voorkomen.

Klachten

Shiatsu kan helpen bij vele uiteenlopende klachten en symptomen, zoals:

  • Pijn
  • Algemene vermoeidheid en stress
  • Depressie
  • Burn-out
  • Hoofdpijn
  • Nek- en schouderklachten
  • RSI klachten
  • Menstruatieklachten


Mocht u niet zeker weten of uw klachten te verhelpen zijn door middel van Shiatsu?

Neem gerust contact op.

De Behandeling

Door middel van drukpunten massage op meridianen en acupunctuurpunten, wordt de behandeling gegeven op een futon. De behandeling kan over een dunne laag, makkelijk zittende kleding gegeven worden.

Voorafgaand aan de behandeling wordt een amanese, een vraaggesprek, afgenomen om het doel van de behandeling vast te stellen. Vervolgens worden de Hara zones gevoeld. De Hara is letterlijk vertaald 'de buik'. Het verwijst naar het gebied tussen het borstbeen en het schaambeen. De Hara vormt het centrum van onze energie en zorgt voor rust en stabiliteit. De volgende stap is het diagnosticeren van de pols. In de pols zitten aan de weerszijde drie posities die corresponderen met de meridiaan. Ik voel op deze posities hoe het gesteld is met de meridianen. De pols vertelt iets over de Qi, de energie, in het lichaam. Vervolgens wordt de tong bekeken. De vorm, kleur en aanslag op de tong vertellen veel over de Qi.

Aan de hand van dit vooronderzoek bepaal ik welke Shiatsu behandeling uitgevoerd gaat worden.

Wilt u meer weten of een afspraak maken?